Nizza
   
| Nizza | Történelem | Gazdaság | Nevezetességek | Galéria | Térkép |
Nevezetességek

vilagvarosai.hu on Facebook


Rendezvények

Minden év februárjában kerül megrendezésre a rendkívüli népszerűségnek örvendő Nizzai Karnevál; az óváros legszebb színfoltja azonban novembertől áprilisig az Európa-szerte elhíresült virágpiac, amely a sétálóutcán kap helyet.

Karneval
Karnevál (Flicker by Aldor )

Múzeumok, épületek, templomok

Nizza múzeumai értékes gyűjteményeknek örvend található például a Raoul Dufy francia festőről elnevezett múzeum, a Matisse Múzeum, Henri Matisse saját gyűjteményével, aki 1907-től haláláig, 1954-ig élete nagy részét ezen a helyen töltötte. Továbbá a Chagall Múzeum, vagy éppen a Modern Művészetek Múzeuma, amely kiállításaival a Pop-Art-tól kezdve a klasszikusokig, mintegy bebetonozta Nizza régóta is kiérdemelt kulturális központ státuszát.


Matisse Muzeum-k
Matisse Muzeum (Flicker by StrudelMonkey)


Garibaldi
Garibaldi tér (Flicker by Jaystar68)

A Place Garibaldi és a Place Masséna képezi az átmenetet ó- és újváros között. Itt található a híres Casino télikerttel, a városháza, az igazságügyi palota. Az újvárosra jellemző a számos luxushotel, villa és apartman.

Massena ter 2-k
Massena ter (Flicker by Iliouza)

A leghíresebb szálloda mind közül a Negresco, ami nem messze a sétánytól található, amelyet a román származású Henri Negresco építtetett 1913-ban "a pompa, fényűzés és tobzódás lakául". A Negresco és a West-End szállók közelében áll a Masséna-palota, amelyet André Masséna, Napóleon hadvezérének leszármazottai építtettek, s ajándékoztak Nizzának 1919-ben, ami azóta így múzeumként üzemel. Az óvárosban érdemes megnézni a 17. századból megmaradt, Szardínia egykori királyainak palotáját.

Hotel Negresco
Hotel Negresco (Flicker by Krzysztof Biegański)

Nizza püspöki székhely. Az újvárosban található több kápolna és templom, így a a St. Réparate székesegyház, valamint a gótikus Notre Dame temploma. Emellett az Alexander-Nevskij orosz ortodox katedrális, amit II. Miklós Cár, honfitársainak építtetett 1903 és 1912 között, hagyományos orosz stílusban, hagymakupolával. Az újváros déli részén található az 1822 és 1824 között kialakított Angol-sétány. A Cimiez fensíkon egy ferencesrendi kolostort és az ókori Cemeleumot csodálhatjuk meg. A Mont-Gros hegyen található továbbá az új csillagvizsgáló.

Notre Dame-K.
Notre Dame (Flicker by The Anti-ZIM)


Cote d’Azur

A Francia Riviéra leglátogatottabb partszakasza a Cote d’Azur, Európa legismertebb üdülőhelyei közé tartozik. A napfényes Földközi-tenger partján fekvő idegenforgalmi központ területén sziklás hegyfokok, öblök, strandok és jachtkikötők sorakoznak. A legnagyobb üdülőhelyek: Cannes és Nizza.

Cote D'Azur
Cote D'Azur (Flicker by Orion )


Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact